Navigeringsmeny

Bloggar

– Det är en intressant erfarenhet och man kan ha väldigt kul

Anton Söder är 26 år och pluggar till tandläkare i Göteborg. Han har varit försöksperson i många forskningsstudier på Sahlgrenska universitetssjukhuset och flera gånger på Centrum för klinisk prövning, CTC. 

Hur kom det sig att du blev försöksperson?

Anton SöderDet var en kompis som tipsade mig och jag tyckte att det lät som lättförtjänta pengar så jag kontaktade CTC själv för att se om det pågick några studier. Man kan också se annonser för forskningsstudier i tidningen eller på Internet. Jag har deltagit i studier på sommaren när jag varit ledig men även kombinerat det med att plugga, det brukar fungera bra. 

Berätta om en studie

I en studie låg jag inne i 12 dagar under sommaren tillsammans med 11 andra killar. Det var provtagning (urinprov och blodprov) morgon och kväll och vi fick medicin två gånger om dagen.
Det var verkligen mycket fri tid där emellan och vi hade väldigt roligt. Vi spelade fotboll, gick på promenader tillsammans med personalen i Botaniska trädgården och Linné. Det var riktigt avslappnat, vi surfade, spelade TV-spel och såg på film en hel del också. 

Har du upplevt något skrämmande eller obehagligt?

Jag har aldrig upplevt några biverkningar, jag har klarat mig undan helt smärtfritt faktiskt. En gång fick jag förhöjd puls när jag fick en substans inför ultraljudsundersökning, men eftersom jag blivit informerad innan om att det var en trolig effekt kände jag mig lugn. Jag har också sett kompisar bli varma och få pirr i händerna, men inget allvarligare än så. 

Fick du någon ersättning?

Ja man får bra betalt tycker jag, det kändes väldigt generöst. Som student är det ett perfekt tillskott i kassan. 

Hur tycker du besöken på CTC var jämfört med andra besök du gjort i sjukvården?

Jag har aldrig legat inne för att jag varit sjuk så jag kan inte riktigt jämföra men det känns som en blandning av sjukhus och hotell. Det är ju rätt bekvämt, man får maten serverad och man blir väckt på morgonen. Det kändes alltid tryggt och väldigt riskfritt, på nätterna fanns alltid någon sjukvårdspersonal tillgänglig. Ofta var man dessutom uppkopplad med telemetri, så att de ständigt hade koll på ens EKG-värden. 

Har du fått reda på något nytt om din hälsa?

Dels får man en hälsoundersökning inför varje studie, det är ofta blodtryck, blodprov, koll av reflexer, lungor och hjärta. Dessutom har jag fått reda på att jag har lite lättare för att blöda än normalt och det kan ju vara bra att känna till om man ska göra en operation exempelvis. Jag har också fått reda på att jag är så kallad ultrasnabb metaboliserare vilket innebär att jag bryter ned vissa läkemedel väldigt snabbt . 

Vad har du för tips om någon vill delta i en forskningsstudie?

Om man vill delta i studier krävs oftast att man inte röker, snusar eller dricker ett tag innan studien börjar och i många fall att man är en ”icke-rökare”. När du väl blir antagen är det bra att ta med sig något att hålla sig sysselsatt med som böcker, laptop och tidningar. 

Skulle du göra det igen?

Ja absolut, jag gör det gärna igen! Jag tycker det är en erfarenhet som man inte kan uppleva på något annat sätt. Det kan kännas rätt behagligt och avstressande faktiskt.  

Skulle du rekommendera dina vänner att delta som försöksperson i studier?

Ja det skulle jag. Det är väldigt många försökspersoner som deltar i studier varje dag och statistik visar att det är extremt ovanligt att något går fel så att man får bestående men. Jag tycker inte det är någon fara med till exempel huvudvärk som man vet går över.
 

Mer om CTC, Centrum för klinisk prövning »

 

Fler blogginlägg

Sociala medier

Följ oss även på:

Facebook
Twitter
Linkedin