Navigeringsmeny

Bloggar

Nationell samverkan i fokus på Gothia Forums konferens

Med drygt 270 personer på plats från hela forsknings-Sverige hölls Gothia Forums tredje konferens om klinisk forskning på Svenska Mässan den 18-19 januari. Temat, Nationell samverkan, gick som en röd tråd genom dessa två dagar som bubblade av diskussioner, inspiration och nätverkande.

Konferensen fick en kick-start när ett 20-tal gospelsångare oväntat avbröt en av inledningstalarna i ”flash mob”-stil genom att sjunga låten "Oh Happy Day " med specialskriven text för dagen.  

Dessa dagar bjöd på många exempel på hur vi i Sverige arbetar med samverkan och nationella forskningsprojekt men också inslag av hur andra länder arbetar nationellt med satsningar på klinisk forskning och Life Science.  

Först ut som huvudtalare var Dr. Chang, President of New drug Development Center  i Sydkorea som presenterade hur landets regering satsat på läkemedelsutveckling för att de ska bli en av de sju främsta i världen, se presentationen här. På eftermiddagen gav Tamara Rajah från McKinsey & Company oss bakgrunden till den brittiska regeringens Life Science-strategi som premiärministern presenterade i december 2011. Hon poängterade vikten av hitta landets särprägel utöver rätt nätverk, kompetens, rykte och ekonomiskt stöd.

Bland seminariepassen, som pågick parallellt, var intresset särskilt stort för registerforskning och hälsoekonomi och även de praktiska redskap som presenterades under passet ”Bli proffs på den kliniska vardagen”.

Anil Jain från USA var andra dagens huvudtalare. Han berättade om Explorys, en serviceplattform som erbjuder ett effektivt sätt att samla in och analysera stora informationsmängder, BIG DATA, något som kan skynda på och utveckla forskning och utveckling inom sjukvården.

Paneldebatt på Gothia forums konferens

Konferensen avslutades med en paneldebatt om patientens rätt att delta i forskningsstudier. Frågan diskuterades med representant från patientorganisation, Cancerfonden, läkemedelsindustrin och sjukvården. Denna fråga kunde diskuterats betydligt längre och det är en av anledningarna till att forskningspatienten kommer vara i fokus på nästa konferens.

Fler blogginlägg

Sociala medier

Följ oss även på:

Facebook
Twitter
Linkedin