Navigeringsmeny

Bloggar

Tankestyrd armprotes klarar vardagens utmaningar

För första gången någonsin används en konstgjord arm med permanent inopererat styrsystem i en människas dagliga liv. Den benförankrade (osseointegrerade) protesen ger patienten helt nya möjligheter i yrkeslivet och vardagen. Nästa steg för forskarna vid Chalmers och Sahlgrenska Universitetssjukhuset är att skapa beständig konstgjord känsel i armprotesen.

ax Ortiz Catalan (till vänster) och Rickard Brånemark (till höger) tillsammans med världens första patient som har en tankestyrd armprotes inopererad, med fast inkoppling till skelett, nerver och muskler.

Det var i januari 2013 som patienten blev först i världen med att få en protes med fast inkoppling till skelett, nerver och muskler. Nu publicerar tidskriften Science Translational Medicine en studie om den långsiktigt stabila armprotesen. 

Chalmersforskaren Max Ortiz Catalan är huvudansvarig för tankestyrningstekniken.

– Studien visar att protesen fungerar bra i verkligheten, och inte bara i kontrollerade laboratorieförsök, säger han. Den kombinerar en stabil infästning med en permanent och pålitlig kommunikation mellan människa och maskin. De här resultaten är ett viktigt steg mot en mer naturlig ersättning av förlorade armar och ben än vad amputerade människor har tillgång till idag.

Den permanenta infästningen skapas genom så kallad osseointegration. Det är en teknik för proteser som är utvecklad av Rickard Brånemark, forskare och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som ledde operationen av patienten. Protesen är förankrad direkt i skelettet, vilket är en viktig orsak till att den fungerar långsiktigt. Läs hela artikeln på Chalmers webbplats. 

 

Två videor med patienten:


http://www.chalmers.se/sv/forskning/filmer/Sidor/Prosthetic-control-using-implanted-electrodes-and-osseointegration-%28OPRA%29.aspx

Fler blogginlägg

Sociala medier

Följ oss även på:

Facebook
Twitter
Linkedin